Dragon

Dragon

Dragon

Dragon

Dragon

Share

Hedgehog

Sorry, this entry is only available in Bulgarian.

Share

Origami: Jumping Frog

Still master in the forgotten art of frog-making :)

Origami "Jumping Frog"

Origami “Jumping Frog”

This tutorial explains the sorcery step by step.

Share

Момиче от моделин – Хема

За годишнината ни с Хема се зачудих какво мога да ѝ подаря и тъй като нямах възможност за ходене по магазини, а и едва ли щях да намеря нещо интересно там, реших да се опитам да направя “Хема от моделин” 😀

Естествено, идея си нямах как може да стане, но след като гледах това ръководство реших, че това е моят начин. За  направата на розата в “косата” следвах тези стъпки.

Крайният резултат е следният:

Впечатления:

  • Макар, че на пръв поглед изглежда трудно да се направи, не е така – успях да приключа за по-малко от два часа (без печенето).
  • Употребата на клечки за зъби за закрепяне на елементите е много як трик, който много помага, когато имаш огромни (и непохватни) пръсти (спрямо фигурката), като мен, а трябва да се работи прецизно.
  • Докато правех фигурката, си миех ръцете между работата с различните цветове моделин, т.к. си спомних за предходния опит с FIMO и “страничния ефект” на смесването на различните цветове, когато моделинът омекне от топлината на ръцете.
    Оказа се обаче, че когато човек се бърше в хавлията, по ръцете му остават страшно много власинки от нея. Съответно те залепват по глината веднага щом я докоснеш (това най-ясно може да се види, когато погледнеш фигурката отдолу). Решението на проблема бе, ръцете да се подсушават с материя, което няма власинки, като кухненска хартия например.
  • Гледайки ръководството за направата на фигурката ми хрумна, че за работата с моделина, могат да се ползват резците, които използвахме навремето в училище, при работата с балатум/линулеум в часовете по “Трудово обучение” :)
Share

Полимерна глина

Преди няколко месеца беше именния ден на Хема и дълго време се чудих какво да ѝ подаря. Доста мислих и тъй като не исках да е нещо готово (т.е. купено), реших да ѝ направя нещо от полимерна глина.

Фигурка овца от полимерна глина

Фигурка овца от полимерна глина

Полимерната глина е материал, който въпреки името си, няма нищо общо с глината добивана от земята. Създадена е преди Втората Световна Война, през 1939, от дизайнерката на кукли Kaethe Kruse. Тя е базирана на поливинилхлорида, още известен като ПВЦ или винил, използван за направата на пластмасови тръби, подови настилки, изкуствена кожа, винилови плочи и т.н. Свойствата ѝ за моделиране са като на пластилина, който познаваме от детската градина. Разликите между пластилина и полимерната глина са, че пластилинът е създаден на петролна основа (поправете ме ако греша) и не се втърдява след термична обработка (отново – приемам корекции в случай на грешка).

Обикновено, след приключване на моделирането, полимерната глина се пече/”сушѝ” в домашни условия в обикновена фурна при температура между 129 и 135 °C. При печенето, на теория обемът на обекта се свива с 1%-2%, но на пратика, това е пренебрежимо малко и фактически незабележимо. Веднъж изпечена, глината се втърдява и може да се реже, пробива, боядисва и т.н. Съществуват различни техники за моделиране. Приложенията са разнообразни, като от нея най-често се правят мъниста, накити, ключодържатели, фигурки, магнити за хладилник и т.н. Оказа се, че съществуват най-различни марки, като тук, в Испания, най-известна и разпространена е немската Fimo.

Според Уикипедия, след 2009 г, в ЕС и в щата Калифорния на САЩ полимерната глина трябва да отговаря на определени стандарти, които гарантират, че нивото на токсични вещества в нея е под границата, определена за вредна и тя е безопасна за здравето на работещите с нея.

Тъй като не исках подаръкът на Хема да е фигурка, която вече е виждала (като например тези тук, тук, тук или тук), а никога до сега не бях работил с такъв материал, а исках и да е красива, порових из интернет и попаднах на фигурката на тази овца. Реших, че ще хубаво упражнение за мен, а и ще бъде красив подарък (ако стане) и се запретнах и… резултатът може да се види от снимките :)

Фигурка овца от полимерна глина

Фигурка овца от полимерна глина

Не стана красива като модела, от който гледах, но като за първи опит, струва ми се, се получи добре.

Освен проблемите с дизайна ми (например прекалено големите очи) и прекалено изместеният в предната част на фигурката център на тежестта, две грешки, които допуснах са:

  • “Вълната” не е от бяла глина, а от глина с цвета на главата и краката, но при моделирането нямах под ръка бяла глина и затова трябваше допълнително да я оцветявам в бяло.
  • Вместо след опичането на глината, оцветих въпросната “вълна” преди това в бяло и изпекох фигурката боядисана. Сега, когато се вземе в ръка, боята е суха, но създава усещането за леко лепнене, както когато не е засъхнала добре (което е странно, но факт…).

Иначе личните ми впечатления от работата с глината са предимно положителни. Лесно се работи с нея. След като се опече, остава лека (като пластмасова играчка) и твърда (като истинска керамика).

Една особеност, която намирам за недостатък е, че от топлината на ръцете, при продължителна работа омеква прекалено и формите на фигурката започват да се деформират, след което трябва да се коригират и това отнема доста време. Предполагам с практиката, времето за направата на фигурка като тази ще намалява.

Друга особеност е, че когато се затопли могат да се смесват различни цветове. Това от една страна създава доста възможности за правене на фигурки с оцветяване различно от фабричните цветове, но от друга, ако моделиращият е малко непохватен (като моя милост), това може да е повод за замърсяване на някои от цветовете, когато се използват едни и същи инструменти за рязане на глината (например бялото с розово или черно в моя случай).

Сега, след първите впечатления и успехи/неуспехи, трябва да измисля нещо сам, без да копирам чуждите фигурки като първолак. :)

Актуализация (към 04.08.2011): По-разпространеното наименование на полимерната глина в България е “моделин” (благодаря на Никсо за напомнянето!)

Share

Cheesecake

Cheesecake

Cheesecake

This is a cheesecake which I prepared for our anniversary with Gema.

Share

Пижо и Пенда

Pizho and Penda

Pizho and Penda

Share

Зимна къщичка

The first Christmas and New Year, which a person spends far from his/her family and motherland, is a very unpleasant experience, even his/her beloved to be around. Especially on a place where it hasn’t snowed for more than fifty years and where there is no hope for snow for the next fifty ones… Then one of the small insignificant tricks with which (s)he can try to fight the homesickness and the emptiness from the lack of the relatives around you is the creation (even with the available just black and green marker pens) of a small house huddled in the quiet, just woken up, Christmas morning’s forest and covered with the snowy blanket of the amazing Bulgarian winter.

Winter House

Winter House

Share

Тихо се сипе първият сняг…

Snezhko

Snezhko

Мммм, жалко, че не успях да намеря изпълнение на люобимата песничка:

 

Шаро и първия сняг

***********************

Автор: Цветан Ангелов

***********************

Тихо се сипе първият сняг,
галено щипе бузките пак.
Где е на двора старият пън?
Снежко затрупа всичко навън.
*
Плевникът вдига снежен калпак.
Сняг е затрупал къщния праг.
Шаро тревожно тръска глава:
“Как е възможно? Що е това?”
*
Шаро е още малко кутре.
Може ли Шаро да разбере?
Колко си глупав, Шаро, сега!
Колко страхливо гледаш снега!

**

Е, нищо :)) Поздрав на всички :))))

Share

Есенно…

Colours

Colours

Share
UA-15900370-7